Fa ajtók beépítése panellakásokban

A legtöbb panelház Magyarország területén a 60as és 70 es években épült. Az ebben található bejárati ajtók egy része már fel lett újítva, de mostanra már valószínűleg ismét cserére szorulnak. Ez részben az idő vasfogának és az intenzív használatnak köszönhetőek.

A 90-es évek előtti nyílászárók gyártása sajnos nem a minőségről volt híres ezért hamar nehézzé vált a mindennapos használatuk. A beépítésük óta ezek a bejárati ajtók számtalan alkalommal le is lettek festve ezért a zárásuk még nehezebbé vált.
ajanlat

Fa ajtók beépítése panellakásokban – ajtók feladata

A panellakások bejárati ajtajának feladata otthonunk védelme, emellett fontos szempont az ott lakók és odalátogatók mozgásának hangszigetelése. Mivel egész nap mozgolódás van a lépcsőházakban, ezért az épület bejárati ajtaját gyakran használják. Ezáltal a lépcsőház levegője gyakran kihűl és nincs is nagyon ideje visszamelegedni. A bejárati ajtó hőszigetelésének köszönhetően megakadályozhatjuk, hogy a lakásunk fűtésére szánt energia mennyiség a lépcsőházba szökjön.

A panellakás bejárati ajtó cseréjének első lépése a számunkra tetsző nyílászáró kiválasztása. Ezt követően egy helyszíni felmérés során pontos méret kerül felvételre. Habár a panelházak nyílásai szabvány méretűek, mégis fontos a szakember jelenléte. Ezzel garantálható, hogy bontás után a kiválasztott új ajtó a befog férni a régi helyére.

Fa ajtók beépítése panellakásokban – ajtók méretezése

A méretek alapján legyártott fa bejárati ajtó a gyártás után a megbeszélt időpontban kiszállításra kerül, és a régi ajtó kibontását követően pedig azonnal megkezdődhet a beépítés. A régi tokszerkezet bontása után a régi tokszerkezet kerül a helyére. Ezt először faékek segítségével rögzítjük, majd többszöri alapos ellenőrzést követően a tokszerkezetet csavarok segítségével véglegesen rögzítésre kerül.

A fal és a tok közti hézagot purhab segítségével töltjük ki. Majd a teljes száradást követően a felesleg levágásra kerül, a hézagot pedig fa lécek használatával takarjuk el. Most hogy a tokszerkezet stabilan áll végleges helyén az ajtószárny is elfoglalhatja helyét. Egy finombeállítást követően az ajtó készen áll a sokéves használatra.

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva