Fa bejárati ajtó méretek

A fa bejárati ajtó méretek szabvány, illetve egyedi méretű gyártást egyaránt lehetővé tesznek. Ennek köszönhetően bármilyen méretű falnyílással is rendelkezik egy épület, a megfelelő méretű nyílászáró legyártása nem okoz problémát. A bejárati ajtó otthonunk legfontosabb nyílászárója, az épület védelme mellett számos további feladatot is ellát. Legfontosabb tulajdonságuk közé tartozik a biztonság, de a hőszigetelés és az előnyös megjelenés is nagy jelentőséggel bír. Régi ajtónk cseréjével nagymértékben javíthatunk otthonunk kényelmén, valamint biztonságán.

Szabvány méretű fa bejárati ajtó 

A szabvány méretnek megfelelő fa bejárati ajtók elsősorban az újabb épületekhez megfelelőek. A szabvány méretű falnyílásokkal ellátott épületek esetében a fa bejárati ajtó cseréje sokkal kevesebb időd veszi igénybe. Ehhez gyakran várakozási idő sem szükséges, sokszor raktárról is kapható az általunk igényelt, szabvány méretnek megfelelő nyílászáró.

Középső-Ferencváros fa bejárati ajtócsere

Középső-Ferencváros fa bejárati ajtócsere

A szabványnak megfelelő fa bejárati ajtó méretek segítségével a gyártás folyamata sokkal kevesebb időt vesz igénybe, így hamarabb megtörténhet az ajtó cseréje. A legyártott vagy raktárkészletről rendelt nyílászáró azonnal kiszállítható, valamint be is építhető.

A szabványméretű fa bejárati ajtók többféle méretben léteznek. Az egyszárnyas kivitelűeknél a leggyakoribbak a 110×210 milliméteres, valamint a 140×210 milliméteres példányok. Az ajtó vastagsága, beépítési mélységes szintén többféle méretben elérhető, így lehetőségünk van 68, 78, 88 milliméter vastagságú bejárati ajtó kiválasztására. Az egyre népszerűbbnek számító passzívházakhoz szánt bejárati ajtók 100 milliméteres vastagsággal rendelkeznek, sok esetben pedig hagyományos épületekben is elhelyezhetőek.

Fa bejárati ajtó típusok

A régi építésű, valamint a modern épületek előre kialakított falnyílásai egyszárnyas bejárati ajtók beépítését teszi lehetővé. Nagyobb méretű, szélesebb falnyílások esetében szimmetrikus vagy aszimmetrikus kialakítású kétszárnyas bejárati ajtók is beépíthetőek. A kétszárnyas bejárati ajtók nem csak látványosak, de a nagyobb méretű tárgyak pakolását is egyszerűbbé tehetik.

A szélesebb vagy magasabb falnyílások nem csak kétszárnyú ajtók beépítését teszik lehetővé. A nagyobb méretnek köszönhetően lehetőségünk van a bejárati ajtókat oldal vagy felülvilágítóval elhelyezni, melyek fix üvegezéssel, illetve nyitható ablakkal is felszerelhetőek. Ezeken az üvegfelületeken keresztül javíthatjuk az előtér természetes megvilágítását, a nyitható ablakok pedig a szellőztetést segítik elő.

Fa bejárati ajtó méretek egyedi gyártású nyílászárók esetén

Az egyedi gyártású, egyedi méretű fa bejárati ajtók gyártása a régebbi, valamint a mai szabvány mérettől eltérő falnyílások esetén nyújtat megoldást. Ezeknél az épületeknél a falnyílások egyedi mérete miatt a legtöbb esetben nem lehetséges a szabványméretű nyílászárók beépítése. Az egyedi méretben történő gyártás során bármelyik falnyílás számára legyártható a tökéletes méretű nyílászáró.

A gyártást megelőzően egy helyszíni felmérés szükséges, ilyenkor egy szakember érkezik a helyszínre, aki a falnyílás pontos méretei mellett rögzíti az ajtóval kapcsolatos többi igényünket is. A helyszínen tartózkodó munkatárs hasznos tanácsokkal láthat el minket, segít kiválasztani a megfelelő kialakítású nyílászárót, valamint válaszol a felmerülő kérdésekre is.

A rögzített méretek és paraméterek alapján kerül majd legyártásra a fa bejárati ajtó, mely a megrendelést követően általában néhány hetet vesz igénybe. A legyártott és kiszállított nyílászáró beépítése azonnal lehetséges, így a szállítás mindenképpen egy mindkét fél számára megfelelő időpontban történik majd.

Modern bejárati ajtó jellemzői

A nyílászárók hosszú idő óta fontos részeit képezik az otthonunknak, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a modern bejárati ajtó már sokkal hatékonyabban látja el a tőle elvárt feladatokat. A technika fejlődésének köszönhetően a bejárati ajtók sokkal tartósabbak, jobban szigetelnek és zárnak, használatuk pedig sokkal egyszerűbb régi társaikkal szemben.

A modern bejárati ajtó gyártása és felépítése

A fa nyílászárók gyártásához, főleg a fenyőből készült ajtók és ablakok esetében rétegragasztott faanyagot használnak. A gyártás során több rétegnyi fa kerül összeragasztásra, melyek sokkal stabilabb, ellenállóbb szerkezet létrehozását teszik lehetővé.

A borovi fenyő gyakran használt alapanyagnak számít a nyílászárók gyártása során, köszönhetően tartósságának, valamint látványos mintáinak. A modern bejárati ajtó gyártása rétegragasztott, hibakiejtéssel előállított hossztoldott, valamint toldásmentes faanyagból is elkészíthető.

A modern bejárati ajtó fejlett zárszerkezete sokkal hatékonyabb védelmet nyújt otthonunk számára, megnehezítve egy esetleges betörést.

A modern bejárati ajtó hőszigetelése

A bejárati ajtó a védelem mellett számos egyéb feladatot is ellát otthonunkban, ez közül az egyik legfontosabb a hőszigetelés. A felhasznált faanyag jó hőszigeteléssel rendelkezik, ezt a képesség a dupla tömítő gumi használatával tovább javítható.

Az ajtó falcaiban elhelyezett gumi tömítő csík körbefut az ajtó és a keret közt, az ajtó zárásakor pedig összenyomódva állja útját a levegőnek.

A tömör kivitelű mellett nagy számban léteznek üvegezéssel ellátott fa bejárati ajtók, ezek általában családi házak esetén kerülnek felhasználásra. Az ajtóba épített üveg számos előnyökkel járhat. Az üvegfelületen keresztül természetes fény jut be, valamint szabadon kitekintést is nyújt a felhasználó számára, az ajtó kinyitása nélkül.

A régi üvegezett példányokkal szemben a modern bejárati ajtók hőszigetelt üvegezéssel vannak ellátva, melyek sokkal jobb hő és hangszigetelést biztosítanak az ajtó számára.

Modern bejárati ajtó felületkezelése

A fa bejárati ajtók felülete védelmet igényel, mellyel a gyártás során látják el őket. A felületkezelésnek köszönhetően a fa nyílászáró felületét ellátják a szükséges védelemmel, mely megóvja az faanyagot az erős napsugárzással, gombásodással, valamint a párával szemben.

A modern, ipari körülmények közt elvégzett festés hosszú távú védelmet nyújt az ajtó számára, melyet 7-8 évente megújítva akár évtizedeken keresztül használhatunk majd.

A helyszíni felmérés és a fa bejárati ajtó beépítése

A fa bejárati ajtó gyártása egyedi és szabványméretben is történhet. A falnyílás pontos méretei egy helyszíni felmérés során kerülnek rögzítésre. Ezzel biztosítható, hogy a legyártott fa bejárati ajtó a megfelelő méretben készüljön el. A felvett méretek és igények alapján megkezdődhet a nyílászáró legyártása, melynek végeztével kiszállításra kerül.

A beépítés leggyakoribb módja a bontással történő ajtócsere, melynek során a régi szerkezet teljesen eltávolításra kerül a falnyílásból. A bontás során a falak sérülhetnek, melynek helyreállítását igény szerint elvégezhetjük a beépítést követően.

A keletkezett törmelék és por eltávolítása után az ajtókeret egy alapos ellenőrzést követően kerül végleges rögzítésre a falnyílásban, az ajtószárnyak felszerelése után pedig a fal menti hézagok feltöltésére Pur habot használunk. A Pur hab teljes száradását követően a felesleg levágásra kerül, majd takaró lecek használatával kerül beborításra.

 

Egyedi fa bejárati ajtó készítés

A bejárati ajtó elengedhetetlen részét képezi az összes épülettípusnak, legyen szó egy üzletről, irodáról, vagy pedig az otthonunkról. Ezeken az ajtókon keresztül haladva távozunk vagy érkezünk, ezért folyamatos használatban vannak. A közlekedés mellett a bejárati ajtók otthonunk biztonságáért is felelnek, ennek biztosításához masszív felépítéssel, valamint fejlett zárszerkezetekkel vannak ellátva.

A bejárati ajtók cseréje számos okból történhet, ezek közül az elöregedés, valamint a korszerűsítés a leggyakoribb. A nyílászáró méreteit a kialakított falnyílás határozza meg. Ennek mérete alapján kerül kiválasztásra vagy legyártásra a nekünk szimpatikus ajtó. Bizonyos esetekben lehetőségünk van szabványméretű ajtó kiválasztására, de vannak esetek, amikor egyedi fa bejárati ajtó készítés szükséges.

Fa bejárati ajtó egyedi méretű gyártása

A mai szabvány méretben készített nyílászárók többnyire új építésű házak vagy lakások esetében kerülnek beépítésre. Természetesen előfordulhat, hogy a régebbi épületek falnyílásai lehetővé teszik a modern szabványméretű ablak beépítését, de az esetek többségében az egyedi méretben történő gyártás jelent megoldást.

A panellakások szintén szabványméretű falnyílásokkal vannak ellátva az ablakok és ajtók fogadására, de ezek még régi szabvány méret szerint vannak kialakítva. Az egyedi méretű gyártásnak köszönhetően bármilyen épülettípus ellátható a megfelelő bejárati ajtóval vagy ablakkal, legyen szó panellakásról, társasházról, vagy akár családi házakról.

Az egyedi bejárati ajtó készítés során lehetőségünk van teljesen a saját igényeink alapján elkészíttetni a nyílászárót. Ennek köszönhetően a fa bejárati ajtó gyártásához használt fafajta mellett a nekünk tetsző szín vagy formai kialakítás is lehetséges. Az üvegezéssel ellátott bejárati ajtók számára pedig számos színű vagy fajtájú üvegtípus áll rendelkezésünkre. Az egyedi méretű gyártás segítségével egyszárnyas, kétszárnyas, felül vagy oldalvilágítóval ellátott ajtók gyártása is lehetséges.

Egyedi fa bejárati ajtó készítés – A fa bejárati ajtó gyártása és kialakítása

A bejárati ajtónk gyártásához többféle alapanyag áll rendelkezésünkre, de a műanyag és a fémből készült nyílászárók mellett a fa bejárati ajtók továbbra nagy jelentőséggel bírnak. A felhasznált faanyag mintája, rajzolata természetes és egyedi külsőt biztosít a bejárati ajtó számára, melyet a gyártáskor felhordott felületkezeléssel még tovább fokozhatunk.

Egyedi fa bejárati ajtó készítés

Egyedi fa bejárati ajtó készítés

A gyártáshoz rétegragasztott, hossztoldott faanyagot használnak. A rétegragasztás során a több fa lecet ragasztanak össze, egymásra ellentétes száliránnyal, ennek köszönhetően az ablak szerkezeti szilárdsága jelentősen megnő. A bejárati ajtó gyártása toldás nélküli faanyagból is történhet, ám ez jelentős többletköltséget okoz a kevés, tökéletes felületű, valamint megfelelő méretű faanyag miatt.

A tömör kivitelű bejárati ajtók mellett nagyon gyakoriak az üvegfelülettel ellátott ajtók is. Az üvegezésnek köszönhetően a helységben jelentősen megnövelhetjük a természetes megvilágítás mértékét, valamint sokkal látványosabb bejárati ajtót kapunk. Az ablakoknál használt víztiszta üveg mellett többféle mintájú és színű savmaratott üvegből is választhatunk, így fokozva a bejárati ajtó által nyújtott vizuális élményt.

A nekünk tetsző üvegezés a megfelelő hőszigetelés biztosítása érdekében hőszigetelt üvegből készül. A hőszigetelt üvegezés 2 vagy 3 üveglapból áll, melyek közé védőgázt préselnek. Ez a hagyományos, egyrétegű üveggel szemben megakadályozza, hogy a helység az üvegfelületen keresztül hőenergiát veszítsen.

Az egyedi méretű ajtók gyártását és beépítését egy helyszíni felmérés előzi meg, ezzel garantálható, hogy a kiválasztott, majd pedig legyártott fa bejárati ajtó beszerelése problémáktól mentes legyen. Ezt egy helyszínre érkező szakember végzi, aki pontos méreteket vesz fel a régi ajtóról és a falnyílásról. Valamint rögzíti a bejárati ajtóval kapcsolatos igényeinket is. A felvett paraméterek által megkezdődhet az egyedi bejárati ajtó készítése, melynek befejezését követően a nyílászáró kiszállításra kerül, valamint megkezdődhet a beépítése is.

Fa bejárati ajtó panellakásba

Magyarország területén nagy számban vannak jelen a 60-70 években épített panellakások.  A lakosság egy jelentős része ilyen típusú lakással rendelkezik. Az itt található, sok esetben elavult bejárati ajtók vagy ablakok nem nyújtanak megfelelő védelmet használóik számára, állapotuk sok esetben pedig nagyon rossz. A fa bejárati ajtó panellakásba történő beépítése által egy természetes anyagból készült, egyedi és szép felületű nyílászáró fogad minket elsőként hazaérkezéskor.fa bejárati ajtó árajanlatkérés

A fa bejárati ajtó feladata

Fa bejárati ajtó panellakásba

Fa bejárati ajtó panellakásba

A bejárati ajtó otthonunk egyik legfontosabb védelmi eszköze, legyen szó bármilyen épülettípusról. Használatuk rendszeres és napi szintű, a bejárati ajtót használva távozunk otthonról vagy pedig érkezünk haza. Ahhoz hogy a védelem mellett a rendszeres használatot is hosszú távon bírja az ajtó, mindenképpen jó minőségű bejárati ajtót érdemes választanunk, valamint biztosítani a szakszerű beszerelést. Ellenkező esetben az ajtó használata hamar nehézzé válhat, folyamatos bosszúságokat okozva használóinak.

Az épület védelme mellett a bejárati ajtó hatással van otthonunk hőszigetelési, valamint hangszigetelő képességére is. A nem megfelelő, vagy elavult ajtók nem nyújtanak elegendő védelmet a külvilágból érkező zajok, valamint az időjárás ellen.

A panellakások esetében mindkét tulajdonság kiemelten fontos, mivel a lépcsőházi forgalom által keltett rendszeres zajok, valamint a portálajtó gyakori használata miatt folyamatosan szellőztetett lépcsőház otthonunk komfortjára is hatással lehet.

A fa bejárati ajtó panellakásba építve a hatékony hőszigetelés és hangszigetelés mellett kellemes látványt, valamint egyszerű használatot biztosít felhasználói számára.

fa bejárati ajtó árajanlatkérés

Fa bejárati ajtó panellakásba – Bejárati ajtók gyártása

A fa nyílászárók előállítása többféle faanyag felhasználásával is lehetséges. A borovi fenyő, mivel kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas, kiváló választás a bejárati ajtók készítéséhez. A borovi fenyőből készült fa bejárati ajtók tartós és ellenálló szerkezetek, melyek a fa adottságainak, a modern technikának, valamint a felületén végrehajtott felületkezelésnek köszönhető.

A gyártáshoz rétegragasztott faanyagot használnak, mely hossztoldott és toldásnélküli fa lecek használatával is készülhet igényeinknek megfelelően. Az ajtó felületét a borovi fenyőre jellemző rajzos minták tarkítják, melyek a RAL színskálából kiválasztott színnel pedig még jobban a saját igényeinkre formálhatjuk.

A fa bejárati ajtó jelenléte valamint természetes megjelenése kellemes látványt biztosíthat számunkra hazatéréskor, akár egy zsúfolt, belvárosi környezetben is.

Fa bejárati ajtó beépítés országosan

A bejárati ajtók a külvilág és az otthonunk közti közlekedést biztosítja, valamint védelmet nyújt az épület számára. A bejárati ajtó az épület védelméhez a masszív felépítésével, hatékony hőszigetelésével, valamint a fejlett zárszerkezettel járul hozzá. A fától eltérő alapanyagok elterjedése ellenére a fa bejárati ajtók továbbra is nagyon népszerűek az emberek körében. A fa bejárati ajtó beépítés egy előre kialakított falnyílásba, valamint a régi, meglévő nyílászáró helyére történik.

Fa bejárati ajtó beépítés

Fa bejárati ajtó beépítés

Miért válasszunk fa bejárati ajtót otthonunk védelmére

A nyílászárók gyártására használt anyagok közül a fa az egyetlen természetes alapanyag. A fa ablak és bejárati ajtó gyártására többféle fafajta is alkalmas, a leggyakrabban használt és választott fajta a borovi fenyő. A borovi fenyő használatával egy nagy ellenálló képességű, masszív szerkezet hozható létre, mely hatékonyan látja el otthonunk védelmét.

A bejárati ajtó felületét látványos mintázat borítja, továbbá többféle színnel is ellátható. Az egyedi mintázat, valamint a számos színvariációnak köszönhetően nem létezik két egyforma fa bejárati ajtó.

A fa bejárati ajtó természetes és szép külsejének köszönhetően bármilyen épülettípus esetén bátran alkalmazható. Legyen szó társasházi lakásokról, panellakásokról, vagy akár családi házakról, a fa bejárati ajtó kiváló választás.

Fa bejárati ajtó gyártása és szerkezete

A fa bejárati ajtó gyártása hatalmas fejlődésen ment át az idők során. A rétegragasztás során több rétegnyi fa kerül összeragasztásra egymásra ellentétes szálirányban, melynek köszönhetően a fa nyílászárók szerkezeti szilárdsága jelentősen megnő. Az erősebb szerkezet sokkal ellenállóbbak a vetemedéssel szemben, melyek az ajtó használatát megnehezítenék, valamint rontanák az ajtó hőszigetelését is. A rétegragasztott faanyagnak köszönhetően az ajtó számára nem jelent gondot a két vagy háromrétegű hőszigetelt üveg súlya sem.

A fa bejárati ajtó gyártása hibakiejtéssel előállított hossztoldott lecekből történik, de amennyiben igény van rá toldásmentes faanyagból is legyárthatóak, ám ez jelentősen megemeli a nyílászáró előállítási költségét. A gyártás során a fa bejárati ajtó felülete még a végső összeszerelés előtt kerül lefestésre, biztosítva hogy az ajtó felületének rejtett részei is megkapják a hosszú időn át tartó védelmet.

A bejárati ajtó tömör, illetve üvegezett kivitelben is legyártható, utóbbiak esetén két, illetve háromrétegű üvegezés kerül beépítésre. A hőszigetelt üvegezés beépítése megakadályozza, hogy az ajtó üvegfelületén keresztül az épület nagy mennyiségű hőenergiát veszítsen el.

Fa bejárati ajtó beépítés lépésenként

A fa bejárati ajtó beépítése előtt egy helyszíni felmérés szükséges, mely során rögzítik a gyártáshoz szükséges méreteket, nyílásirányt, valamint az ajtó színét és felszereltségét. A felvett paraméterek alapján kerül legyártásra a nyílászáró, melynek befejezését követően a nyílászáró kiszállításra kerül és megkezdődhet a fa bejárati ajtó beépítése.

A beépítést a régi szerkezet kibontása az első lépés a fa bejárati ajtó beépítése során. Az ajtószárnyak leszerelésre kerülnek, a tok pedig elvágásra kerül, majd óvatos feszegetéssel kibontódik a falnyílásból. A falnyílás környékén keletkezett por és törmelék eltakarítása után az új bejárati ajtó tokja elhelyezésre kerül a falnyílásban.

Miután meggyőződtünk arról, hogy a tok vízszintesen és függőlegesen is tökéletesen lett elhelyezve, csavarokkal is rögzítésre kerülnek. A rögzített tokra felkerülnek az ajtó szárnyai, valamint a használathoz szükséges kilincs. Az ajtókeret mellett hézag PUR habbal kerül feltöltésre, száradást követően pedig fa takaró elemekkel lesz eltakarva. A beépítés utolsó lépéseként finombeállítás történik az ajtón, mely a könnyű, akadásoktól mentes használathoz szükséges.

Panellakás ajtócsere Budapesten

Az ajtók és ablakok otthonunk elengedhetetlen részét képezik már évszázadok óta. Az épület homlokzatába beépített nyílászárók közé tartoznak a bejárati ajtó, valamint az ablak. A panellakás ajtócsere Budapesten azért nehéz, mert sok a régi épület, több mint száz éves nyílászárókkal.
fa bejárati ajtó árajanlatkérés

Panellakás ajtócsere

Panellakás ajtócsere

Panellakás ajtócsere Budapesten

A fából készült bejárati ajtók esetében hosszú múltra tekinthetünk vissza. Régen inkább csak védelmi szerepet láttak el, viszont idővel pedig már az épület egyik leglátványosabb elemévé vált. A nyílászárók elkészítésére ma már több alapanyag is rendelkezésünk áll, ám a fa ajtók és ablakok népszerűsége azóta is töretlen. Ezt a népszerűséget népszerűségüknek és egyediségüknek köszönhetik, melyet a többi alapanyagból készült nyílászáró nem vagy csak nehezen tud teljesíteni.

Panellakás ajtócsere Budapesten – Borovi fenyő bejárati ajtó

A modern nyílászárók többféle fa fajtából is elkészíthetőek, ezek közül a borovi fenyő az egyik leggyakoribb választás. A borovi fenyő általában sárgás vagy barnás árnyalattal rendelkezik, ez a szín pedig idővel elmélyülhet. A szép, egyedi mintázatú faanyag emellett viszonylag könnyen megmunkálható, valamint kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas. Ennek a tulajdonságának és a tartósságának köszönhetően számos területen hasznosítják a bútoripartól kezdve akár a hajógyártásig is.

A vetemedés megelőzése érdekében a modern fa bejárati ajtók rétegragasztott faanyagból készülnek, melyek a vetemedés megakadályozása mellett az ajtó szerkezeti szilárdságát is megnöveli

A modern fa bejárati ajtó

Otthonunk bejárati ajtójának kiválasztásakor igyekezzünk jó minőségű nyílászárót választani. Habár léteznek olcsóbb bejárati ajtók is, előfordulhat az is, hogy az alacsony ár silány minőséggel társul, ennek köszönhetően a nyílászáró használata nehézkessé válhat, vagy pedig idővel tönkremehet.

Egy rossz minőségű bejárati ajtó nem csak elégtelen védelmet nyújt otthonunk részére, hanem gyakran a hőszigetelő képességük sem elegendő.

A bejárati ajtók hőszigetelése

A nyílászárók hőszigetelése nagyon otthonunk energia takarékossága szempontjából nagyon fontos. Egy modern fa bejárati ajtó hőszigeteléséhez az anyagának vastagsága és minősége mellett az ajtó falcaiban található dupla gumiszigetelés is fontos szerepet játszik. Az ajtó nyílóján körbefutó gumicsík záráskor összenyomódik és a levegő útját állja, ezen felül az ajtó halk működtetését is elősegíti. Amennyiben bejárati ajtónk üvegfelülettel is rendelkezik, abban az esetben mindenképpen hőszigetelő üvegezés szükséges.

Ha ezek a tényezők adottak, akkor bejárati ajtónk hőszigetelő képességének köszönhetően rengeteg energiát spórolhatunk meg egy-egy fűtési időszakban.