Bontás nélküli fa ajtó beépítése, gyártása

A fa bejárati ajtó cseréje bontás nélkül is megvalósítható

A bejárati ajtó komoly igénybevételnek van kitéve nap mint nap, emiatt a többi használati tárgyhoz hasonlóan egy idő után megérik a cserére. Különösen igaz ez a régi, általában rosszabb minőségű nyílászárókra. Ennek cseréjével egy jó hang és hőszigetelő képességgel ellátott, valamint nagyon szép fából készült bejárati ajtóra tehetünk szert.
ajanlat

↑ ↑ Kattintson a gombra ↑ ↑

A bejárati ajtó cseréje szinte mindig a régi kibontásával kezdődik, mely művelet során az ajtónak helyet adó falnyílás környékén elkerülhetetlen a falfelületek sérülése. Egy frissen festett, tapétázott vagy csempézett helység esetében ez gyakran visszatarthat minket egy esetleges bejárati ajtó cserétől.

Bontás nélküli fa ajtó beépítése – Tokráépítéses ajtóbeépítés

A tokráépítéses módszer segítségével megoldható hogy a régi tokszerkezet falból való kibontása helyett annak belsejébe helyezzük el az új ajtó tokszerkezetét. Ez a módszer a legtöbb bejárati ajtó esetében alkalmazható, amennyiben a régi tok elég jó állapotban van hozzá. A már elkorhadt, nagyon rossz állapotban való tokszerkezet esetében a tokráépítés semmiképp sem javasolt. Mivel valószínűleg nem sokáig lenne képes elviselni a mindennapos igénybevételt.

Bontás nélküli fa ajtó beépítése – A bejárati ajtó beépítése

A bejárati ajtó cseréjét megelőzően egy helyszíni felmérés során pontos méreteket veszünk a nyílászáróról, valamint megvizsgáljuk, hogy a régi nyílászáró tokja alkalmas-e a tokráépítésre. A kívánt fa bejárati ajtó a felvett méretek alapján kerül legyártásra. Ezután pedig néhány héten belül a helyszínre érkezik, egy előre megbeszélt időpontban.

A régi bejárati ajtó nyílóit leszereljük, annak tokszerkezetét pedig előkészítjük az új tok fogadására. Első lépésként a nyílót a helyén tartó pántokat távolítjuk el, majd pedig az új bejárati ajtó tokszerkezetét előfúrjuk a leendő rögzítési pontokon. A művelet után az új tokot a régi tok belsejében ideiglenesen rögzítjük, ehhez általában fa ékeket használunk.

Egy alapos mérés által meggyőződünk arról, hogy függőlegesen és vízszintesen is jól van elhelyezve. Amennyiben mindent rendben találunk akkor csavarok segítségével véglegesen rögzíthetjük a tokszerkezetet, a csavarok helyét a bejárati ajtó színével megegyező kupakkal fedjük el. A két tok közti hézagot Pur habbal töltjük fel, melynek száradását követően fa lécekkel fedjük el a nyílást.

A fa bejárati ajtó szárnyát felhelyezzük az azt tartó pántokra. Utána a végső finombeállítást követően máris készen áll a bontás nélkül beépített bejárati ajtó.

Fa ajtók családi házakban

A nyílászárók a fejlődésük során rengeteg fejlesztésen és technikai újításon estek át, ennek köszönhetően egyre biztonságosabbak és szebbek lettek, valamint energiagazdálkodási szempontok alapján is előnyösebbé váltak. A fa ajtók kezdetben fából készültek, mára már egyre elterjedtebbek az egyéb, alternatív alapanyagok felhasználása gyártásuk során.

A fából készültek mellett nagyon sok műanyag és alumínium alapanyagú nyílászárót forgalmaznak és építenek be. Ennek ellenére a fa nyílászárók népszerűsége továbbra is töretlen. A fa ajtók és ablakok főként a természetességüknek és szépségüknek köszönhetően sose mennek majd ki a divatból.

ajanlat

Fa ajtók gyártása

A fa ajtók gyártása a legtöbb esetben borovi fenyő felhasználásából készül, ami ellenálló alapanyag az időjárás káros hatásaival szemben. Színe alapból sárgás, barnás árnyalatú, ám idővel elmélyülhet, ezáltal egyedi szépséget biztosítva a nyílászárónak.

A fából készült nyílászáró gyártásához rétegragasztott és hibakiejtett borovi fenyő léceket használnak. A felhasznált faanyag a vásárlói igény szerint hossztoldott és toldásmentes léc is lehet, ám utóbbi jelentősen drágább a kevés hibátlan faanyag miatt.

A fa ajtók felülete

A fa bejárati ajtó felületét károsító gombáktól és rovaroktól a gyártás során használt felületkezelés védi meg, jelentősen megnövelve a nyílászáró élettartamát. A nyílászáró a gyártás után sokféle színnel ellátható, így könnyen megtalálhatjuk köztük a nekünk tetszőt.

Ez a felületkezelés és festés hatása hosszú időn át elegendő védelmet nyújt a nyílászárónak. A fa bejárati ajtó élettartama még tovább megnövelhető azzal, hogy a felületén található védelmet 8-10 évenként megújítjuk.

A fa ajtók cseréje és beépítése

A fa bejárati ajtó cseréjének első lépése a falnyílás méreteinek pontos felvétele, ezt minden esetben képzett szakember végzi, ami által elkerülhetőek az olyan kellemetlenségek, mint például hogy az új nyílászáró nem fér be a régi helyére. A felvett méretek alapján megkezdődhet a kiválasztott nyílászáró egyedi méretben történő gyártása.

Az elkészült bejárati ajtó a mindkét fél számára ideális, előre megbeszélt időpontban kiszállításra kerül. A bejárati ajtó szakszerű kibontását követően az új nyílászáró néhány óra alatt a helyére kerül. Egy finombeállítást követően pedig készen áll a hosszú időn át tartó intenzív használatra.