Fa bejárati ajtó panellakásokba

A panellakásokban található bejárati ajtó segítségével megvédhetjük otthonunkat a forgalmas lépcsőházból adódó kellemetlenségektől és veszélyektől, miközben a komfort érzetünkön is jelentősen javíthatunk.

Miért válasszunk fa bejárati ajtót otthonunkba?

Többféle anyagú nyílászáró létezik manapság, mégis a legtöbb ember fa bejárati ajtókat használ otthonának védelmére. Ez részben a kedvező árának, részben pedig a tartósságának köszönhető, de a legtöbb modern nyílászáró már megfelel ezeknek a követelményeknek. Így ez a népszerűség inkább a fa természetességének, egyediségének és sokoldalúságának köszönhető.

Egy fa bejárati ajtó nagyon szép és üdítő látványt biztosít számunkra egy zsúfolt városi környezetben, akárcsak egy családi ház esetében. A nyílászárók készítésére több faféle is alkalmas, ezek közül a leggyakoribb a borovi fenyő felhasználásával gyártott ajtó vagy ablak.

Borovi fenyőből készült bejárati ajtó

A borovi fenyő látványos erezettel és mintával rendelkezik, melyet a festéssel még szebben ki lehet hangsúlyozni. A bejárati ajtó felületkezelésének köszönhetően nem csak a szép színnel lesz ellátva, hanem a felülete olyan védelmet kap, amely segítségével a fa ellenállóvá válik a felületét károsító gombákkal, penésszel és rovarokkal szemben.

A rétegragasztott faanyag felhasználásának köszönhetően a vetemedés is elkerülhető. A bejárati ajtó készítése egyaránt megvalósítható hossztoldott és toldásmentes faanyagból, ám utóbbi magasabb árat eredményez, mivel viszonylag kevés tökéletes faanyag található a megfelelő méretben.

Fa bejárati ajtó beszerelése panellakásokba

A nyílászárók cseréje általában egy helyszíni felméréssel kezdődik, ahol szakember szemrevételezi, valamint rögzíti az új ajtó gyártásához szükséges méreteket. Ennek segítségével egyedi méretű ajtók is elkészíthetőek. Panellakások esetében általában szabványméretű nyílászáró található, de ettől függetlenül mindenképpen javasolt az helyszíni felmérés igénylése. A felvett méretek és az egyeztetett igények alapján megkezdődhet a fa bejárati ajtó gyártása, majd egy mindkét fél számára alkalmas időpontban a beszerelés is megtörténhet.

A beszerelés első lépéseként a régi bejárati ajtó kibontásra kerül a helyéről, majd a nyílás előkészítése és portalanítása után az új tok foglalja el ideiglenesen a helyét. Alapos mérésekkel meggyőződünk arról, hogy függőlegesen és vízszintesen is tökéletesen a helyére kerüljön, majd pedig csavarokkal véglegesen rögzítjük őket. A falnyílás és a tokszerkezet közti hézagot Pur-hab segítségével töltjük fel, majd pedig az ajtó színével megegyező takaró léccel lefedjük.

 

Fa ajtók beépítése panellakásokban

A legtöbb panelház Magyarország területén a 60as és 70 es években épült. Az ebben található bejárati ajtók egy része már fel lett újítva, de mostanra már valószínűleg ismét cserére szorulnak. Ez részben az idő vasfogának és az intenzív használatnak köszönhetőek.

A 90-es évek előtti nyílászárók gyártása sajnos nem a minőségről volt híres ezért hamar nehézzé vált a mindennapos használatuk. A beépítésük óta ezek a bejárati ajtók számtalan alkalommal le is lettek festve ezért a zárásuk még nehezebbé vált.
ajanlat

Fa ajtók beépítése panellakásokban – ajtók feladata

A panellakások bejárati ajtajának feladata otthonunk védelme, emellett fontos szempont az ott lakók és odalátogatók mozgásának hangszigetelése. Mivel egész nap mozgolódás van a lépcsőházakban, ezért az épület bejárati ajtaját gyakran használják. Ezáltal a lépcsőház levegője gyakran kihűl és nincs is nagyon ideje visszamelegedni. A bejárati ajtó hőszigetelésének köszönhetően megakadályozhatjuk, hogy a lakásunk fűtésére szánt energia mennyiség a lépcsőházba szökjön.

A panellakás bejárati ajtó cseréjének első lépése a számunkra tetsző nyílászáró kiválasztása. Ezt követően egy helyszíni felmérés során pontos méret kerül felvételre. Habár a panelházak nyílásai szabvány méretűek, mégis fontos a szakember jelenléte. Ezzel garantálható, hogy bontás után a kiválasztott új ajtó a befog férni a régi helyére.

Fa ajtók beépítése panellakásokban – ajtók méretezése

A méretek alapján legyártott fa bejárati ajtó a gyártás után a megbeszélt időpontban kiszállításra kerül, és a régi ajtó kibontását követően pedig azonnal megkezdődhet a beépítés. A régi tokszerkezet bontása után a régi tokszerkezet kerül a helyére. Ezt először faékek segítségével rögzítjük, majd többszöri alapos ellenőrzést követően a tokszerkezetet csavarok segítségével véglegesen rögzítésre kerül.

A fal és a tok közti hézagot purhab segítségével töltjük ki. Majd a teljes száradást követően a felesleg levágásra kerül, a hézagot pedig fa lécek használatával takarjuk el. Most hogy a tokszerkezet stabilan áll végleges helyén az ajtószárny is elfoglalhatja helyét. Egy finombeállítást követően az ajtó készen áll a sokéves használatra.