Modern bejárati ajtó jellemzői

A nyílászárók hosszú idő óta fontos részeit képezik az otthonunknak, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a modern bejárati ajtó már sokkal hatékonyabban látja el a tőle elvárt feladatokat. A technika fejlődésének köszönhetően a bejárati ajtók sokkal tartósabbak, jobban szigetelnek és zárnak, használatuk pedig sokkal egyszerűbb régi társaikkal szemben.

A modern bejárati ajtó gyártása és felépítése

A fa nyílászárók gyártásához, főleg a fenyőből készült ajtók és ablakok esetében rétegragasztott faanyagot használnak. A gyártás során több rétegnyi fa kerül összeragasztásra, melyek sokkal stabilabb, ellenállóbb szerkezet létrehozását teszik lehetővé.

A borovi fenyő gyakran használt alapanyagnak számít a nyílászárók gyártása során, köszönhetően tartósságának, valamint látványos mintáinak. A modern bejárati ajtó gyártása rétegragasztott, hibakiejtéssel előállított hossztoldott, valamint toldásmentes faanyagból is elkészíthető.

A modern bejárati ajtó fejlett zárszerkezete sokkal hatékonyabb védelmet nyújt otthonunk számára, megnehezítve egy esetleges betörést.

A modern bejárati ajtó hőszigetelése

A bejárati ajtó a védelem mellett számos egyéb feladatot is ellát otthonunkban, ez közül az egyik legfontosabb a hőszigetelés. A felhasznált faanyag jó hőszigeteléssel rendelkezik, ezt a képesség a dupla tömítő gumi használatával tovább javítható.

Az ajtó falcaiban elhelyezett gumi tömítő csík körbefut az ajtó és a keret közt, az ajtó zárásakor pedig összenyomódva állja útját a levegőnek.

A tömör kivitelű mellett nagy számban léteznek üvegezéssel ellátott fa bejárati ajtók, ezek általában családi házak esetén kerülnek felhasználásra. Az ajtóba épített üveg számos előnyökkel járhat. Az üvegfelületen keresztül természetes fény jut be, valamint szabadon kitekintést is nyújt a felhasználó számára, az ajtó kinyitása nélkül.

A régi üvegezett példányokkal szemben a modern bejárati ajtók hőszigetelt üvegezéssel vannak ellátva, melyek sokkal jobb hő és hangszigetelést biztosítanak az ajtó számára.

Modern bejárati ajtó felületkezelése

A fa bejárati ajtók felülete védelmet igényel, mellyel a gyártás során látják el őket. A felületkezelésnek köszönhetően a fa nyílászáró felületét ellátják a szükséges védelemmel, mely megóvja az faanyagot az erős napsugárzással, gombásodással, valamint a párával szemben.

A modern, ipari körülmények közt elvégzett festés hosszú távú védelmet nyújt az ajtó számára, melyet 7-8 évente megújítva akár évtizedeken keresztül használhatunk majd.

A helyszíni felmérés és a fa bejárati ajtó beépítése

A fa bejárati ajtó gyártása egyedi és szabványméretben is történhet. A falnyílás pontos méretei egy helyszíni felmérés során kerülnek rögzítésre. Ezzel biztosítható, hogy a legyártott fa bejárati ajtó a megfelelő méretben készüljön el. A felvett méretek és igények alapján megkezdődhet a nyílászáró legyártása, melynek végeztével kiszállításra kerül.

A beépítés leggyakoribb módja a bontással történő ajtócsere, melynek során a régi szerkezet teljesen eltávolításra kerül a falnyílásból. A bontás során a falak sérülhetnek, melynek helyreállítását igény szerint elvégezhetjük a beépítést követően.

A keletkezett törmelék és por eltávolítása után az ajtókeret egy alapos ellenőrzést követően kerül végleges rögzítésre a falnyílásban, az ajtószárnyak felszerelése után pedig a fal menti hézagok feltöltésére Pur habot használunk. A Pur hab teljes száradását követően a felesleg levágásra kerül, majd takaró lecek használatával kerül beborításra.

 

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva